Autohifin perusteet

Auto voi olla yksi parhaista paikoista kuunnella musiikkia, mutta silti monet kuljettajat käyttävät autossaan sellaista kaiutinjärjestelmää, jota he eivät ikinä haluaisi hankkia esimerkiksi olohuoneeseen. Autohifi voi vaikuttaa ulkopuolisten korviin haastavalta, sillä kaiuttimet on tavallisesti upotettu auton sisäpuolelle. Kuitenkin parhaat autohifijärjestelmät perustuvat laadukkaisiin elementteihin, eikä niiden asentaminen ole yhtään niin vaikeaa kuin kuvitellaan. Tässä artikkelissa esittelemme autohifin perusteita, aina tehdasvalmisteisista kaiuttimista itseräätälöityihin järjestelmiin asti. Myös ihan pienillä parannuksilla omasta autosta voi saada yhden parhaimmista paikoista musiikin kuunteluun!

Kannattaa harkita tehdaskaiuttimien vaihtoa

Tehdasvalmisteisissa autoissa ei tavallisesti ole pohdittu ollenkaan auton kaiutinratkaisua, tai sitä on pohdittu todella vähän. Vaikka tehdaskaiuttimet ovat viime vuosien aikana parantuneet myös autoissa, usein uuden auton kaiutinjärjestelmissä käytetään silti huonoja tai keskinkertaisia osia. Kannattaa siis harkita uusien kaiuttimien ostamista ja asentamista itse. Näin saat myös hinta-laatusuhteelta parhaat kaiuttimet autoon.

Muiden äänien eristäminen auton korista

Kaiuttimista lähtevä ääni ei suinkaan ole ainoa ääni, jota auton sisällä kuulee. Sekä moottori, tienpinta ja yleinen ajamisesta johtuva tärinä aiheuttavat auton koriin ääntä, joka pahimmillaan häiritsee myös musiikin kuuntelua, erityisesti suurilla nopeuksilla. Hyvä ratkaisu tähän ovat ääntä eristävien materiaalien käyttö. Tienpinnasta renkaiden kautta kuuluva melu vaikuttaa ensimmäisenä matalien taajuuksien kuuluvuuteen, ja äänieristävät materiaalit ja korin sisäpuolen eristäminen taas vähentävät auton sisäpuolelle kulkeutuvaa melua. Kun käytät äänieristeisiä materiaaleja auton korirakenteessa, se kuulostaa hiljaisemmallakin volyymillä paremmalta.

Kaiuttimien sijoittelu autossa

Tehdasvalmisteiset kaiuttimet on usein sijoitettu autojen oviin, joka ei välttämättä ole paras sijainti kaiuttimille. Tämä johtuu siitä, että ovien metallirunko tärisee herkästi kaiuttimen vaikutuksesta, ja antaa oman ei-kutsutun mausteensa äänentoiston laadulle. Jos sinulla on ovikaiuttimet, äänieristeiset materiaalit auttavat myös tähän ongelmaan.

Hanki autovahvistin

Autovahvistimella lisätään kaiuttimiin saatavaa tehoa, joten vahvistin kannattaa olla ostolistalla viimeistään heti uusien kaiuttimien jälkeen. Joskus voi myös olla, että vanhat kaiuttimet autossa riittäisivät, mutta vahvistimen teho ei riitä tarpeeksi monipuoliseen musiikin toistamiseen. Erillisen autovahvistimen kanssa saat yksinkertaisesti musiikkisi parempilaatuisena.

Hanki matalien taajuuksien subwoofer-kaiutin

Erityisesti autoharrastajat tykkäävät hankkia valtavan suuria subwoofer-kaiuttimia omaan takakonttiinsa, mutta tavalliselle kuluttajalle riittää hyvin pieni ja tiivis subbari-laatikko. Panosta siis bassokaiuttimeen, jotta saat muuten niukasta tilasta kaiken äänen irti.

Käytä kunnollisia kaapeleita erityisesti kaiuttimien ja vahvistimen välillä

Kaiutinkaapelit voivat olla joko keskinkertaisia tai hyviä, ja kannattaa sijoittaa muutama euro lisää ja hankkia kunnolliset kaapelit. Erityisesti, jos olet sijoittanut auto-hifiin useita satoja euroja. Hyvissä kaiuttimissa ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä ilman laadukkaita kaapeleita. Hyvien kaapeleiden avulla saat vahvistimestasi kaiken irti, ja paljon paremman ja tarkemman äänen.

Uuden stereojärjestelmän asentaminen autoon

Stereojärjestelmän vaihtaminen on suhteellisen yksinkertaista. Kun olet valinnut tarpeeksi hyvän autostereojärjestelmän omiin tarpeisiisi, ensimmäisenä sinun tulee irrottaa vanha autostereo.

Ensimmäinen osa stereoiden vaihtamista on laittaa auton vaihde peruutusvaihteelle, ja irrottaa auton akusta sen negatiivinen kaapeli. Tällä ennaltaehkäistään mahdollista oikosulkua, jos jotain menee vaihdon aikana pieleen. Autostereot on tavallisesti kiinnitetty erillisillä klipseillä, tai ne voi olla pultattu kiinni auton keskuskoteloon.

Kaapeleiden yhdistäminen

Tavallisesti automalleissa uusien autojen stereokaapeleita ei tarvitse itse alkaa liittämään yhteen, vaan mukana tulee erillinen liitin, joka auttaa oikeiden kaapeleiden liittämisessä. Liittimessä on usein värikoodaus kaapeleille. Jos liitintä ei ole, sinun tulee liittää jokainen useista autostereon kaapeleista erikseen. Kaapeleita on useita erilaisia, aina virtakaapeleista kaiutinkaapeleihin ja maadoituskaapeleihin.

Kun olet saanut kaapelit liitettyä, aseta autostereo keskuskonsoliin. Kun olet saanut uuden paikalleen, älä kuitenkaan kiinnitä sitä vielä, vaan testaa järjestelmän toimivuutta ensin. On helpompi testata autostereoita ennen kiinnittämistä, kuin avata koko kotelo uudestaan, jos jostain syystä yhteydet eivät toimikaan kunnolla. Kokeile siis kaikkia audiolähteitä, kuten USB-paikkaa ja mahdollista CD-soitinta, sekä FM-radiota. Kun tulet siihen lopputulokseen, että kaikki toimii, on aika kiinnittää stereo lopullisesti.