Kaiuttimien valinta – ota nämä asiat huomioon

Mitä kaikkea kaiuttimien valinnassa tulee huomioida? Näin valitset ne kaiuttimet, jotka sopivat hifijärjestelmän lisäksi myös lompakollesi.
Kaiuttimien koko on ratkaiseva tekijä
Kaiuttimien kokoa valitessa tulee kiinnittää huomio sen huoneen kokoon, jossa kaiuttimia aiotaan käyttää. Esimerkiksi iso, korkea ja avoin olohuone on täydellinen tila pystykaiuttimille. Pystykaiuttimet sopivat etenkin isoihin ja akustisiin huoneisiin hyvin, sillä niiden kaikukoppa on laaja. Pystykaiuttimilla onkin hyvä toistaa myös matalampia ääniä, jonka lisäksi fyysisesti matala kaiutinprofiili auttaa myös lattiatason valjastamisessa musiikin kuunteluun akustiikan kannalta. Toisaalta esimerkiksi suomalainen Genelec valmistaa huippuluokan kaiuttimia, joiden kaiutinkotelo on suhteellisen pieni.
Jos taas olet valitsemassa kaiuttimia pienempiin huoneisiin, esimerkiksi erilliseen musiikinkuunteluhuoneeseen tai makuuhuoneeseen, on parempi hankkia perinteiset hyllykaiuttimet, jotka voi tilasta riippuen asentaa sinne mihin ne sopivat parhaiten.
Hyllykaiuttimet voi nimensä mukaisesti laittaa joko hyllyyn, asentaa seinälle, tai laittaa erillisten kaiutintelineiden päälle. Hyllykaiuttimien ero pystykaiuttimiin on matalien äänitaajuuksien toistaminen, josta ne eivät suoriudu yhtä hyvin. Jos oma tilasi ei taivu pystykaiuttimien hankkimiseen, voit hankkia hyllykaiuttimien oheen matalien taajuuksien kaiuttimen eli subwooferin, jolloin saat myös hyllykaiutinsarjasta kaiken irti.
Oma musiikkimaku
Oma musiikkimaku ja musiikin kuuntelutyyli, etenkin volyymi, vaikuttaa myös kaiutinvalintaan. Jos kuuntelet musiikkia pääasiassa taustamusiikkina, et tarvitse niin tehokasta kaiutinjärjestelmää, kuin jos tykkäät kuunnella rokkia tai konemusiikkia kovalla. Pohdi siis ennen kaiuttimien hankkimista, kuinka suuret kaapit tarvitset. Tämä auttaa sinua myös budjettisuunnittelussa, sillä suuret kaiuttimet ovat normaalisti myös kalliimmat
Kaiuttimen ominaisuudet
Kaiuttimilla on monia sisäisiä ominaisuuksia, joiden tarpeellisuudesta tai tasosta paatuneimmat hifiharrastajat kiistelevät jatkuvasti. Usein myös netin elektroniikkaliikkeet kertovat kaiuttimista, vaikka minkälaisia erikoisia tietoja, joilla ei välttämättä ole mitään merkitystä, mutta jotka kuitenkin lisäävät hintaan muutaman kympin tai satasen. Mitkä kaiuttimen ominaisuudet kannattaa siis ottaa huomioon?
Taajuusvaste
Taajuusvaste ilmaisee, miten tarkkaan kaiuttimet pystyvät toistamaan niiden kautta ulostulevan musiikin sen eri taajuuksilla. Taajuusvastetta mitataan hertseillä, ja hyvien kaiuttimien ominaisuus on, että ne pystyvät toistamaan kaiken taajuisia ääniä mahdollisimman isolla asteikolla. Taajuusvaste ilmoitetaan tavallisesti numeroina, esimerkiksi välillä 20-20 000 Hz.
Herkkyys
Kaiuttimien herkkyys liittyy vahvistimen käyttöön. Herkkyydellä kuvataan sitä tehomäärää, jonka kaiutin vaatii vahvistimelta, että se alkaa toistaa ääntä. Esimerkiksi jos kyseessä on kaiutin, jonka herkkyys on 50 dB, vaatii se yhden watin tehon vahvistimelta, jotta se tuottaa 50 desibelin äänenpaineen. Mitä korkeampi herkkyys, sitä kovemmalla volyymillä kaiuttimet soivat tietyllä tehomäärällä.
Impedanssi
Impedanssilla mitataan sitä kuormaa, jonka kaiutin antaa vahvistimelle. Impedanssi on käänteinen ominaisuus, eli mitä pienempi impedanssi, sitä suurempi vastus, eli sitä enemmän tehoa vahvistimelta vaaditaan. Impedanssia mitataan sähköopillisesti ohmeilla. Tyypillisesti kaiuttimen impedanssi on 4-8 ohmia.
Kaiuttimen materiaali
Kaiutinelementtien ja kaiuttimen kotelon materiaalit voivat vaihdella huomattavasti. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että pehmeät materiaalit tuottavat pehmeämmän äänen. Monissa nykyaikaisissa kaiuttimissa haetaan sekä keveyttä että hyvää äänentoistoa.
Kaiuttimien hinta: Kuinka paljon kaiuttimista kannattaa maksaa?
Hyviä kaiuttimia löytyy monista eri hintaluokista, sekä pysty-, että hyllymalleina. Eniten eri kaiuttimien hintaluokkiin vaikuttavat ne materiaalit, joista kaiutin on rakennettu. Lisäksi myös kaiutinteknologia vaihtelee, joten erinomaiset kaiuttimet saattavat mahtua pienempäänkin koteloon äänenlaadusta tinkimättä.